Casambi

Tijdens Light & Building 2016 stelde Delta Light de integratie van de Casambi technologie voor in een aantal LED toestellen. Zo komt eindelijk een volwassen wireless control system en een volwassen fabrikant samen. Het attractieve aan het systeem is uiteraard het feit dat uw verlichting nu kan gestuurd worden via uw smartphone of tablet (iOS en Android) terwijl de functionaliteit via wandschakelaars eveneens kan worden behouden. Om de met een Casambi wireless controll uitgeruste verlichtingstoestellen te kunnen sturen, volstaat het de Casambi App van de Apple store of Google play te downloaden op uw phone of tablet.

Delta Light Casambi

Het systeem heeft enkele grote troeven en nu een wereldspeler in architecturale en design verlichting zich de technologie heeft eigen gemaakt heeft Casambi alle kans om tot een standaard systeem uit te groeien. De eerste grote troef van de Casambi technologie is zijn eenvoud. Het volstaat een verlichtingstoestel te kopen waarin deze technologie is voorzien, de App te downloaden en zonder enige technische kennis werkt het systeem. De App herkent alle Casambi toestellen in zijn buurt en je kan meteen aan de slag. 

Een tweede troef zijn de vele mogelijkheden van de technologie. Via de App kan je ieder indiviueel toestel schakelen en dimmen, kan je presets maken met dimniveau’s per lamp die je dan groepeert in een scene. Met één touch creëer je een sfeer in huis waarbij alle lampen uit de groep zich dimmen naar het voorafbepaalde niveau. De liefhebbers van effecten kunnen er loops mee creëren binnen een bepaalde groep lampen. En tenslotte kan je de timer functie gebruiken waardoor je een bepaalde lamp op een bepaald tijdstip aanschakelt voor een bepaalde tijd waarna een andere lamp de functie overneemt. Zo simuleer je een bewoond huis terwijl je aan de Costa Brava ligt te zonnen.

Lees verder

Delta Light Casambi

Op dit moment, mei 2017, zijn slechts een beperkt aantal Delta Light toestellen uitgerust met de Casambi Wireless Control. Zo vind je de Casambi al terug in de Streamliner profielen , de Supernova collectie en de Super-Oh toestellen. Op onze site vind je een nieuwe tool, de ProfileBuilder, door ons ontwikkeld en alleen op SixLight te vinden. Met die ProfileBuilder bouw je niet alleen moeiteloos een maatprofiel uitgerust met LED arrays maar kan je ook kiezen voor het aansturen met het Casambi systeem. Waar het systeem in een verlichtingstoestel is ingebouwd vind je de afbeelding van een smartphone op onze site. Maar uiteraard zullen in de komende maanden/jaren steeds meer toestellen van Delta Light worden uitgerust met deze technologie.

Delta Light Casambi  Delta Light Casambi

Maar niet getreurd voor wie ook andere verlichtingstoestellen met zijn smartphone of tablet wil sturen. De Casambi wireless control kan ook apart worden aangekocht al zijn er een paar beperkingen. Zo moet er ruimte zijn in het verlichtingstoestel of op het plafond er naast en moet de LED driver geschikt zijn voor de dimsystemen 1-10v of Dali. Het wordt nog mooier als er straks ook een fase afsnijding dimbare Casambi verkrijgbaar wordt waarbij 230v AC lampen allerhande via uw smartphone aanstuurbaar worden

.Delta Light CasambiDelta Light Casambi

Voor de techneuten onder ons volgen hier nog enkele gedetailleerde beschrijvingen van het systeem. 


Bluetooth Low Energy. 

Casambi werkt via Bluetooth Low Energy. Dit is een wijdverbreidde wireless technologie die je heden ten dage terug vindt in alle smartphones en tablets. Ook iWatch heeft bluetooth aan boord en ook daarmee kan je dus aan de slag. Bluetooth Low Energy werd ontwikkeld door Nokia waar ook de ontwikkelaars van Casambi werkten. Reeds in een zeer vroeg stadium, nog voor er toestellen op de markt waren die met die technologie aanstuurbaar waren, werd de ontwikkeling ingezet. 

Casambi technologie kan worden ingebouwd in verlichtingstoestellen, LED drivers en zelfs in LED lampen waardoor de technologie zeer eenvoudig kan worden gebruikt, zelfs zonder enige technische kennis. Het is een zeer intelligent systeem waarbij alle Casambi controllers onderling wireless verbonden zijn. Kan de Bluetooth niet door een ondoordringbaar obstakel dan kan het dit omzeilen via andere controls in het systeem. Een soort internet netwerk in het klein als het ware. Het maakt het tot een zeer betrouwbaar systeem. Het systeem is ook intuïtief. Het volstaat de smartphone aan te schakelen en alle beschikbare controls worden meteen gevonden. Het behoeft ook geen extra bekabeling of gateways zoals bij WiFi en Zigbee aangestuurde toestellen. Er kunnen 127 units op één netwerk maar het aantal netwerken per Casambi oplossing is onbeperkt. 

Netwerk, groep, scene.

Wat is nu een netwerk? Alle units in een omgeving die logisch bij elkaar hoort, dat de gebruiker wil kunnen schakelen op hetzelfde moment of dat dezelfde functionaliteit hebben, vormen een netwerk. Hier is de grens dus 127 units. Een netwerk is beveiligd en dit kan op verschillende manieren, niet gedeeld, administrator only, paswoord beveiligd of gewoon open. 

Binnen het netwerk, binnen dezelfde omgeving dus, heb je logischer wijze aparte ruimten of ruimten die qua functionaliteit bij elkaar horen. Voor iedere ruimte binnen dit netwerk vorm je een groep, een aantal verlichtingspunten samen. 

Scene’s kunnen gebouwd worden zonder rekening te houden met groepen of netwerken. Scene’s zijn sferen die kunnen worden opgeroepen met een simpele touch op uw smartphone of tablet screen. Een sfeer kan dus een deel van een groep zijn waarbij een deel van de lichtpunten in dezelfde ruimte een scene vormen. Een scene kan evengoed opgebouwd zijn uit diverse groepen. 

Je kan werken met diverse netwerken als verschillende gebruikers gebruik maken van verschillende ruimten binnen dezelfde omgeving. Deze netwerken kunnen worden beveiligd, elk met hun eigen paswoord. Netwerken maken deel uit van de App. 

De App.

De App kan worden gedownload van de Apple Store voor iOS smartphones en tablets en van de Google Play voor Android toestellen. Casambi werkt op de iPhone 4S of later, iPad 3 of later, iPod 5de generatie en op Android 4.4 KitKat of later. Voor de Apple Watch moet je iOS9 en watchOS2 hebben. De App zelf hoeft weinig uitleg en is erg intuitief opgebouwd. 

Communicatie. 

Alle Casambi units samen vormen een zogenaamd Mesh netwerk. Een algoritme zoekt verbinding met alle units in het netwerk. Valt er eentje uit dan maakt het geen deel meer uit van het netwerk. Komt het weer online dan maakt het automatisch weer verbinding. Of twee of meer units mekaar vinden is afhankelijk van externe factoren zoals obstakels, muren en bouwmaterialen. Binnenshuis werkt het systeem normaal binnen een radius van 30m, buiten is dat 50m. Het wordt aangeraden de nodige tests uit te voeren vooraleer een definitieve configuratie uit te werken. Verder is het belangrijk dat een maximale afstand van 6 meter wordt gerespecteerd tussen de smartphone en de dichtstbijzijnde Casambi unit en de units onderling dit om het netwerk stabiel te houden.

Delta Light Casambi

Functionaliteit.

Casambi laat toe uw verlichting aan te sturen via smartphone, tablet, smart watch, drukknoppen, schakelaars of via de eigen Casambi schakelaar Xpress. Zelfs met een oude schakelaar kan je nog steeds uw verlichting controleren via Casambi. 

Volgende functies kunnen worden aangeroepen. 

Schakelfunctie, aan/uit
Dimmen
Groeperen van verlichtingstoestellen, aan/uit of dim
Aanmaak en gebruik van scene’s
Aanmaak en gebruik van animaties (loops) 
Uit- en aanlooptijden voor scene’s en animaties
Timerfunctie
Kleuren wijzigen
Kleurtemperatuur wijzigen
Bewegingsmelders integreren
Geo locatie via bluetooth
Foto’s nemen van de ruimte en de verlichting en die gebruiken in de App als gids
Het daglichtschema opnemen in de timerfunctie
Status informatie opvragen
Functionaliteit updaten
Support

Inklappen
Casambi CBU-ASD dimmer

Casambi CBU-ASD dimmer

Casambi CBU-PWM4 dimmer

Casambi CBU-PWM4 dimmer

Casambi Xpress

Casambi Xpress

Casambi CBU-TED dimmer

Casambi CBU-TED dimmer

Casambi CBU-ASR

Casambi CBU-ASR

Casambi CBM-002 Bluetooth module

Casambi CBM-002 Bluetooth module

Casambi CBM-001 Bluetooth module

Casambi CBM-001 Bluetooth module